Welkom op Albrandswaardig.nl - Voorlezen van tekst is mogelijk. Selecteer de tekst en klik op de speaker.   Click to listen highlighted text! Welkom op Albrandswaardig.nl - Voorlezen van tekst is mogelijk. Selecteer de tekst en klik op de speaker. Powered By GSpeech
 • Albrandswaard - Narcissen
 • Poortugaal - Bomen
 • Rhoon - Zonnewijzer
 • Albrandswaard - Schaap met lammetjes
 • Albrandswaard - Lam

Albrandswaards Dagblad

Lees hier het lokale nieuws in samenwerking met het Albrandswaards Dagblad

 • Politie zet stroomstootwapen minder vaak in

  16-10-2019 | 11:20 uur

  De politie heeft de eerste helft van dit jaar - februari tot augustus - 76 keer gebruik gemaakt van het stroomstootwapen. Dat is bijna een derde minder dan dezelfde periode vorig jaar.

  Momenteel loopt in verschillende delen van Nederland een proef met het wapen. "Politieagenten geven aan blij te zijn met dit extra middel, juist omdat zwaarder geweld zoals gevecht, hond en vuurwapen, achterwege kunnen blijven", aldus de Politieacademie, die het gebruik monitort. Korpschef Erik Akerboom pleitte recent nog voor landelijke invoering voor alle agenten die zich met noodhulp bezighouden.

  Bevoegd minister Ferd Grapperhaus (Justitie) deelt de wens van de korpschef, maar wil eerst nog onder meer het overleg afwachten van de politie met de geestelijke gezondheidszorg, omdat er zorgen zijn over het gebruik van het wapen tegen mensen met een psychische aandoening. Dat moet volgende maand afgerond zijn en dan "kan het snel gaan", aldus de minister eerder.

  Gezondheidsrisico's
  Onder meer Amnesty International heeft grote moeite met het gebruik van het stroomstootwapen. Volgens de mensenrechtenorganisatie brengt het "onaanvaardbare gezondheidsrisico’s" met zich mee en wordt het gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.

  Als proef werkten vier politie-eenheden in Nederland sinds februari 2017 met het wapen, namelijk de politie in Amersfoort en Zwolle, het team surveillancehonden in Rotterdam en een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland. Die laatste eenheid is na een jaar gestopt, omdat het wapen slechts één keer was gebruikt.

  Lees meer...
 • Deltaplan 2030 incl. mentaliteitsverbetering

  16-10-2019 | 11:20 uur

  De Mobiliteitsalliantie, een vervoerscoalitie waarbij meer dan 20 organisaties zijn aangesloten, heeft een omvangrijk plan ingediend om er voor te zorgen dat verkeer en vervoer in de toekomst niet hopeloos vast gaan lopen. De titel van dit plan is “Deltaplan 2030”.

  Allerlei voorstellen komen op tafel. Deeltijdauto’s, e-bikes, kilometerheffing, geautomatiseerd openbaar vervoer, vliegende en zelfrijdende elektrische auto’s. Een slimmer gebruik van verkeersdata. Noem het maar op. En dat alles met de nadruk op duurzaamheid, veiligheid en vermindering van files en treinvertragingen.

  Overheden moeten daarbij zorgen voor toegankelijkheid en betaalbaarheid.

  Er wordt daarbij gestreefd naar een ruime halvering van het aantal verkeersslachtoffers. Veiligheid is natuurlijk een telkens terugkerend pijnpunt. Het aantal slachtoffers in het verkeer stijgt. Volgens het meest recente rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kwamen afgelopen jaar in ons land 678 mensen in het verkeer om het leven. Dat zijn er 65 meer dan in 2017.

  Het aantal ongevallen is in vijf jaar meer dan verdubbeld, van 17.000 in 2014 naar ruim 38.000 in 2018. Het aantal verkeersdoden op snelwegen steeg in dezelfde periode van 63 naar 81.Het aantal verkeersslachtoffers is na jaren van afname nu dus al weer enkele jaren aan het stijgen. Hoe dat komt?

  U mag het zelf invullen!

  Zeker in ieder geval is dat die stijging niet alleen veroorzaakt wordt door de toename van het aantal verkeersbewegingen.

  De controle op de naleving van de verkeersregels schiet tekort. Natuurlijk wordt er gehandhaafd op het gebruik van drugs, alcohol en smartphone. Maar de pakkans is nog steeds betrekkelijk gering.

  Velen kunnen op de fiets en in de auto niet van hun mobieltje afblijven en dat zal niet veranderen als we het blijkbaar niet nodig vinden meer zelfdiscipline op te brengen, als we zelf niet inzien dat ons gedrag levensgevaarlijk is voor onszelf en de medemens.

  Hufterig gedrag is aan de orde van de dag. Men heeft lak aan de verkeersregels of men kent ze niet. De verkeersopvoeding schiet te kort. Daarom pleit ik voor de invoering van verkeerslessen in het voortgezet onderwijs en voor meer verkeerslessen als onderdeel van de inburgeringscursus.

  In het basisonderwijs wordt er al veel aandacht besteed aan verkeersonderricht, waarbij praktijkonderdelen essentieel zijn. Na het basisonderwijs wordt hieraan geen of nauwelijks vervolg gegeven en dat is onwenselijk.

  Hoofdzaak is altijd dat we met elkaar moeten gaan werken aan een mentaliteitsverbetering. We moeten dan maar gedragslessen gaan geven. We moeten tot ons door laten dringen dat we niet zonder de mensen om ons heen kunnen leven, dat we elkaar nodig hebben, dat we elkaar de ruimte moeten geven om veilig te participeren in de samenleving en dat we daarbij rekening houden met onze eigen capaciteiten.

  Denk bij dit laatste aan de grote aantallen ongelukken met e-bikes. Vooral de ouderen onder ons overschatten zichzelf nogal eens bij het gebruik van deze snelle fiets.

  Alleen als we beseffen dat deelnemen aan het verkeer slechts veilig kan als we allemaal de verkeersregels kunnen en willen naleven.
  Alleen dan zal het aantal verkeersslachtoffers enorm dalen.
  Alleen dan zal het voorgestelde Deltaplan 2030 kans van slagen hebben.

  Lees meer...
 • Cabarestafette

  16-10-2019 | 11:00 uur

  Do. 31 oktober, 20.15 uur

  Wie jong, bruisend cabarettalent wil ontdekken komt naar de Cabarestafette. Drie nieuwe talenten betreden het podium, elk met een geheel eigen stijl. De deelnemers zijn vaak winnaars van verschillende cabaretfestivals. Een verrassend leuke avond gegarandeerd! Ontdek drie aanstormende talenten voor de prijs van één.  Een avondje Cabarestafette is dé ideale plek om jong talent te spotten. Drie nieuwe talenten betreden het podium, elk met een geheel eigen stijl. De deelnemers zijn vaak winnaars van verschillende cabaretfestivals. De Cabarestafette geeft hen de kans om voor een groot publiek te spelen, podiumervaring op te doen en hun spel te verfijnen.

  Lees meer en bestel kaarten 

   

  Lees meer...
 • Opnieuw nederlaag voor vv Rhoon

  16-10-2019 | 10:35 uur

  De voetballers van vv Rhoon hebben afgelopen weekend opnieuw een nederlaag moeten slikken.

  De formatie van trainer Ronard Venekamp ging zaterdag opnieuw keihard onderuit. In Schiedam werd kansloos met 3-0 verloren van HBSS, waar Toon Wolters aan het roer staat. Voor de club uit de derde klasse bleek dit alweer de derde nederlaag in vier duels.

  Door de zeperd staat vv Rhoon nu slechts elfde, met drie punten uit vier duels. Komend weekend komt VFC uit Vlaardingen op bezoek.

  Lees meer...
 • FNV kijkt in de spiegel na evaluatie

  16-10-2019 | 10:19 uur

  De organisatiestructuur van vakbond FNV moet mogelijk op de schop. Een evaluatie van de manier waarop de grootste bond van Nederland wordt aangestuurd heeft veel negatieve punten aan het licht gebracht. Die worden de komende tijd besproken in het 105 leden tellende ledenparlement, bevestigt een woordvoerder van FNV na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

  Volgens de krant, die de onderzoeksresultaten inzag, zou het bij de bond ontbreken aan slagkracht door verziekte interne verhoudingen. Ook zou sprake zijn van een onduidelijk bestuursmodel en een ledenparlement dat vooral vergadert over futiliteiten en details.

  Hiermee lijkt het democratische vertegenwoordigingsmodel dat FNV enkele jaren geleden invoerde om interne verdeeldheid te voorkomen al weer zijn langste tijd gehad te hebben. "Men is en blijft bezig elkaar te bestrijden", zo citeert het FD de onderzoekers.

  Voor de evaluatie had FNV een extern bureau ingeschakeld. Dat heeft met veel FNV'ers gepraat. De zegsman van de bond benadrukt dat ook naar voren is gekomen dat een aantal zaken wel goed gaat. Verder geeft hij aan dat het bestuur van FNV de adviezen van de onderzoekers nog niet heeft overgenomen.

  Lees meer...
 • Maatregelen nodig voor veiligheid op weg

  16-10-2019 | 10:11 uur

  Er zijn maatregelen nodig om de veiligheid van lichtgemotoriseerde voertuigen op de weg te vergroten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) constateert dat er onvoldoende aandacht is voor de veiligheid bij de toelating van dergelijke voertuigen op de weg en dat er te veel verschillende procedures zijn.

  De raad onderzocht de procedures naar aanleiding van de aanrijding van een trein met een stint, waardoor vier kinderen om het leven kwamen.

  Het onderzoek richtte zich niet alleen op de stint, maar ook op andere voertuigen die de fietspaden steeds drukker maken, zoals elektrisch aangedreven stepjes, elektrische skateboards en monowheels. Die zijn niet officieel toegelaten op de weg en dus illegaal. Een voertuig als de elektrische bakfiets, waarin ook tot tien kinderen kunnen worden vervoerd, mag zonder keuring de weg op, terwijl die in veel opzichten lijkt op de stint.

  Van de 678 mensen die vorig jaar omkwamen in het verkeer, reed 20 procent op een lichtgemotoriseerd voertuig. Volgens de Onderzoeksraad moet de toelating van de zogeheten bijzondere bromfietsen worden ingericht naar Europees model en worden gekeurd door een onafhankelijke instantie, zoals de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

  De OVV benadrukt dat politieke druk bij de toelating van voertuigen op de weg de veiligheid niet ten goede komt, omdat daar nog altijd onvoldoende zicht op is. Volgens de OVV is de politiek wel verantwoordelijk voor de regelgeving, maar niet voor de toelating zelf. "De minister noch de Kamer moet treden in de uiteindelijke beoordeling van de veiligheid van (nieuwe) voertuigen."

  Lees meer...
 • Aantal studenten met 4 procent gegroeid

  16-10-2019 | 09:50 uur

  Voor het lopende collegejaar zijn er voor het eerst meer dan 300.000 bachelor- en masterstudenten bij de universiteiten ingeschreven, aldus de universiteitenvereniging VSNU op basis van voorlopige cijfers. Dit is een groei van ongeveer 4 procent ten opzichte van 2018-2019.

  De instroom vanuit het vwo blijft ongeveer gelijk, maar die uit het hbo en van internationale studenten groeit nog steeds. Van de totale studentenpopulatie die ingeschreven is bij de Nederlandse universiteiten is het aandeel internationale studenten 20 procent, meldt de organisatie.

  "De blijvende groei van het aantal studenten aan de universiteiten zorgt voor de hoogopgeleide beroepsbevolking die nodig is om als Nederlandse kennissamenleving aan de top te blijven. Tegelijk zorgt de groei voor een nog grotere druk op onze medewerkers en financiën. Daarom vragen we om te investeren in hoger onderwijs en om betere sturingsinstrumenten voor de internationale instroom", zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.

  Begin 2020 worden de definitieve inschrijfcijfers bekend.

  Lees meer...
 • Vervangend busvervoer Hoekse Lijn stopt

  16-10-2019 | 09:35 uur

  Opdrachtgever MRDH heeft de RET toestemming gegeven om het vervangend busvervoer op de Hoekse Lijn per zaterdag 19 oktober te staken. Maurice Unck: “We doen dit eerder dan gepland vanwege de beperkte aantallen reizigers in de bussen en de succesvolle exploitatie van de metro tot nu toe. De bussen en chauffeurs blijven tot 1 november op afroep beschikbaar, want we kunnen nog steeds te maken krijgen met kinderziektes.” De bussen kunnen bij verstoringen binnen het uur weer rijden.

  De RET was in eerste instantie van plan om het vervangend vervoer pas stil te leggen na de officiële opening van de nieuwe metroverbinding. Maar onder de huidige omstandigheden is het logischer om eerder te stoppen. Unck licht toe: “In de eerste weken hebben zich op het nieuwe metrotraject geen grote verstoringen en vertragingen voorgedaan. Daarnaast maakt slechts een kleine groep reizigers – op de drukste dagen hoogstens enkele honderden per dag – gebruik van de bussen, tegenover rond de twintigduizend per werkdag op de metro. Dan is het zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid een betere keuze om de bussen alleen nog te laten rijden in het geval zich een verstoring voordoet.”

  Lees meer...
 • Miljoen voor beter wifi in de trein

  16-10-2019 | 08:43 uur

  Wifi in de trein moet een stuk sneller en beter. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen een miljoen euro steken in het verbeteren van draadloos internet in intercity's. Te vaak blijkt de verbinding te traag of valt het signaal weg, zeggen de initiatiefnemers.

  Langzaam internet is volgens CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch een "grote ergernis bij treinreizigers die willen werken, appen of studeren in de trein. We willen dat de NS meer kan investeren in innovaties die sneller internet mogelijk maken."

  "Als we willen dat mensen de trein verkiezen boven de auto, dan moeten we er ook voor zorgen dat internet in de trein goed, snel en betrouwbaar is", voegt CU-politica Stieneke van der Graaf toe.

  Het geld kan worden gehaald uit een bestaand innovatiepotje en moet worden geïnvesteerd in nieuwe ontvangers om de verbinding te verbeteren. Daarnaast moet het kabinet kijken naar de dekking van zendmasten langs het spoor. Het voorstel kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, aldus de initiatiefnemers.

  Lees meer...
 • MBO-docenten blijven in de laagste schaal

  15-10-2019 | 23:59 uur

  Er waren goede voornemens en er was extra geld, maar het is Rotterdam niet gelukt om meer mbo-docenten in een hogere salarisschaal te krijgen. De cijfer zijn nog ernstiger, want het aantal docenten in de laagste schaal is toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Platform Medezeggenschap MBO.

  De samenwerkende ondernemingsraden in het mbo, die de personeelsgegeven en de financiën van alle 63 instellingen in het middelbaar beroepsonderwijs analyseerden, kwamen tot de conclusie dat er zelfs meer docenten in de bodemklasse zitten dan in 2008.

  De politieke beweging Denk port daarom onderwijswethouder Kasmi op om met de MBO Raad in gesprek te gaan en de nieuwe cijfers te toetsen aan het ambitieuze Convenant Actieplan Leerkracht van Nederland, die tien jaar geleden werd ondertekend en waar niks van terecht is gekomen.

   

  Lees meer...

Het lokale nieuws wordt gebracht door onze nieuwspartner: Albrandswaards Dagblad

Onze nieuwspartner

Het lokale nieuws uit Rhoon en Poortugaal wordt getoond in samenwerking met het Albrandswaards Dagblad.

Nieuwstip?
redactie@albrandswaardsdagblad.nl

Agendatip?
agenda@albrandswaardig.nl

Like ons!

Advertentie

[advertentie]
[advertentie]
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech