Welkom op Albrandswaardig.nl - Voorlezen van tekst is mogelijk. Selecteer de tekst en klik op de speaker.   Click to listen highlighted text! Welkom op Albrandswaardig.nl - Voorlezen van tekst is mogelijk. Selecteer de tekst en klik op de speaker. Powered By GSpeech
 • Albrandswaard - Narcissen
 • Albrandswaard - Lam
 • Rhoon - Zonnewijzer
 • Albrandswaard - Schaap met lammetjes
 • Poortugaal - Bomen

Albrandswaards Dagblad

Lees hier het lokale nieuws in samenwerking met het Albrandswaards Dagblad

 • 100 jaar Spido ook in het Maritiem Museum

  20-03-2019 | 12:48 uur

  Ook het Maritiem Museum in Rotterdam besteedt ruim aandacht aan 100 jaar Spido. Vanaf zaterdag 8 juni ziet men tijdens de tentoonstelling ‘Venster op de haven’ terug welke positie de rederij, die ooit begon als pendeldienst voor zeelieden, blijft innemen in de steeds veranderende haven van Rotterdam. De expositie is te zien tot en met september 2020.  

  De bezoekers van 'Venster op de haven' reizen van de twintiger jaren naar de periode van wederopbouw en via de ‘hippe’ jaren ’60 naar de toekomst. Ze ontdekken verhalen aan de hand van historische en moderne filmbeelden over de haven, scheepsmodellen, meubelstukken, kleding, foto’s en andere unieke objecten uit de collecties van het Maritiem Museum en Spido.

  Ook ontmoeten ze kleurrijke personages uit elke tijd zoals kapitein Ferwerda die al 45 jaar voor Spido vaart en Selma Droogleever die, net als haar moeder en grootmoeder, duizenden passagiers met haar camera vastlegde op de loopplank naar het schip.
   
  Bezoekers kunnen voordelig een bezoek brengen aan de tentoonstelling in het Maritiem Museum én een rondvaart maken met Spido door een combinatieticket kopen. De tickets zijn verkrijgbaar via de websites van het Maritiem Museum en Spido.   

  Spido heeft steeds kunnen inspelen op de nieuwe omstandigheden in de haven. Zo zag oprichter en havenbaron Daniel George van Beuningen in 1919 bemanning van zeeschepen die vaak lang moest wachten om aan wal te komen en startte een pendeldienst. Na de komst van vliegveld Waalhaven in 1920 verzorgde Spido vanaf 1922 een vaste bootverbinding en vervoerde al snel ook heel veel dagjesmensen die het vliegveld wilden bekijken.

  De oorlogsjaren waren zwaar, maar toen Rotterdam zich na de oorlog herstelde, konden toeristen dit van dichtbij aanschouwen tijdens de zogenaamde ‘wederopbouwvaarten’. De haven verplaatste zich van het centrum naar de rand van de stad. Spido zag kansen: toeristen vergaapten zich, op het dek van steeds luxere rondvaartschepen, aan de imposante haven die in sneltreinvaart uitgroeide tot de grootste van de wereld. Dit jubileumjaar presenteert Spido zijn nieuwste schip om voorbereid de toekomst tegemoet te varen.

  Lees meer...
 • Vrienden worden?

  20-03-2019 | 12:00 uur

  Word Vriend van Theater het Kruispunt en help ons, in ons jubileumseizoen 20192-2020, mee om projecten te realiseren op het gebied van cultuureducatie. Uw voordeel: Als Vriend krijgt u van ons o.a. voorrang bij het bestellen van kaarten voor het nieuwe seizoen 2019-2020. Vanaf € 75,- voor één persoon en € 125,- voor twee personen per jaar bent u Vriend van Theater het Kruispunt.  Meld u voor 26 april 2019 aan en profiteer van voorrang en de andere privileges waar u als Vriend recht op heeft. Helpt u mee om een nieuwe generatie de kracht van het theater te laten beleven?

  Voor meer informatie en aanmelden

  Lees meer...
 • Leiders linkse oppositie hebben gestemd

  20-03-2019 | 11:45 uur

  De fractieleiders van de linkse oppositie hebben hun stem inmiddels uitgebracht. De partijen krijgen mogelijk een cruciale rol in de Eerste Kamer. Volgens de peilingen dreigt de coalitie haar meerderheid in de senaat te verliezen.

  De eerste die naar het stembureau trok was Lodewijk Asscher van de PvdA. Hij bracht rond 07.30 uur zijn stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. In zijn kielzog nam hij een aantal jongeren mee. Hij wil jongeren daarmee stimuleren om te gaan stemmen.

  Halverwege de ochtend togen Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) naar het stembureau. Klaver deed dat in stemlokaal in een boekhandel tegenover de Tweede Kamer. Marijnissen ging stemmen in haar woonplaats Oss. Het zijn de tweede verkiezingen voor Marijnissen als politiek leider van de SP.

  Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft de steun van 38 senatoren in de Eerste Kamer, dat is een meerderheid van één.

  Lees meer...
 • Peiling: FvD grootste partij in Zuid-Holland

  20-03-2019 | 11:26 uur

  Volgens de peiling van Maurice de Hond wordt Forum voor Democratie de grootste partij in de provincie Zuid-Holland. De partij is nu nog niet vertegenwoordigd in het provinciebestuur, maar de binnenkomer wordt geschat op negen zetels.

  De afgelopen periode was de VVD met tien zetels de grootste partij in Zuid-Holland, maar krijgt volgens de peiling een verlies voor de kiezen van twee zetels.

  Andere winnaars zijn volgens de peiling GroenLinks (+1) en Partij voor de Dieren (+1). CDA en D66 zijn volgens De Hond de grootste verliezers met beiden 3 zetels.

  Lees meer...
 • Sms- en WhatsApp-berichten zijn te wobben

  20-03-2019 | 11:19 uur

  Sms’jes en WhatsApp-berichten op zowel zakelijke als privételefoons van bestuurders en ambtenaren vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), als deze in het kader van het werk zijn verstuurd. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (20 maart 2019) in een zaak tussen een branchevereniging voor zorgaanbieders en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De uitspraak heeft als gevolg dat zakelijke sms’jes en WhatsApp-berichten op die telefoons kunnen worden opgevraagd door bijvoorbeeld journalisten.

  Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak is de Wob duidelijk: onder die wet valt alle vastgelegde overheidsinformatie van zakelijke aard. Het doet er niet toe op welke gegevensdrager de informatie is opgeslagen. Dat betekent dat sms- of WhatsApp-berichten onder de Wob vallen als ze zijn verstuurd of ontvangen in het kader van het werk ('bestuurlijke aangelegenheid'), ook als deze berichten zijn verstuurd met of ontvangen op een privételefoon. Het gebruik van een privételefoon is vergelijkbaar met de situatie dat een bestuurder of ambtenaar een dossier van zijn werk mee naar huis zou nemen; in zo’n geval kon dat dossier al met de Wob worden opgevraagd. Anders zouden bestuursorganen de wet kunnen ontlopen door berichten bewust niet met een zakelijke telefoon te versturen.

  Dat betekent overigens zeker niet dat alle sms’jes en WhatsApp-berichten ook daadwerkelijk openbaar moeten worden. Allereerst heeft de Wob alleen betrekking op zakelijke en niet op privéberichten. Daarnaast kan een bestuursorgaan openbaarmaking op grond van de Wob in sommige gevallen weigeren. Die weigeringsgronden blijven onverkort van toepassing, bijvoorbeeld wanneer het openbaar maken van berichten de privacy van betrokken personen of de belangen van de overheid schendt. Openbaarmaking mag verder geweigerd worden als berichten 'persoonlijke beleidsopvattingen' bevatten. Bij sms’jes en WhatsApp-berichten zal dat vaker het geval zijn dan bij andere soorten documenten, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

  Bestuursorganen hebben geen toegang tot de privételefoon van de ambtenaar. Als een ambtenaar zijn privételefoon gebruikt voor het ontvangen en verzenden van werkgerelateerde berichten, moet hij deze berichten desgevraagd overdragen aan het bestuursorgaan. Bestuursorganen kunnen hierover regels opstellen, die bijvoorbeeld bepalen dat de ambtenaar dit soort berichten alleen op een werktelefoon zet.

  Lees meer...
 • Rijen bij stembureaus stations

  20-03-2019 | 10:24 uur

  Op stations is het woensdag druk met mensen die hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. ''Van de vier grote steden is het in Utrecht het drukst. Daar staan sinds het begin van de ochtendspits rijen met mensen voor de twee stembureaus'', zegt een woordvoerder van de NS. ''Maar het lijkt allemaal soepel te verlopen''.

  Op 68 treinstations in het land kunnen mensen hun stem uitbrengen. Reizigers kunnen stemmen op het station in de gemeente waar ze wonen, met een geldige stempas en een identiteitsbewijs. Station Castricum had woensdag de ‘primeur’, daar ging het stembureau in de bloemenkiosk open om 00.00 uur.

  Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. Het is altijd erg druk bij deze stembureaus.

  Lees meer...
 • Stemmen voor waterschappen, wat zijn dat?

  20-03-2019 | 10:12 uur

  Nederland waterland. Een kwart van ons land ligt onder zeeniveau, er zijn duizenden polders en dan stromen ook nog de Rijn, Maas en Schelde erdoorheen. Waterbeheer is daarom onmisbaar, en daarvoor zijn er de waterschappen (ook wel hoogheemraadschappen). Ze houden ons land droog maar zorgen ook voor genoeg en schoon water. We betalen daar belasting voor. Elke vier jaar zijn er verkiezingen.

  Vroeger waren er duizenden waterschapjes, maar die gingen steeds meer samenwerken en later fuseren. In 1950 waren er nog 2600 waterschappen, in de jaren tachtig 260 en nu zijn er nog 21. Een waterschap is een overheidsorganisatie die zorgt voor het waterbeheer in zijn regio. Er werken 12.000 mensen bij de waterschappen.

  Waterbeheer is op veel terreinen van belang, zoals natuur, recreatie, veiligheid, gezondheid, landbouw en ruimtelijke ordening. De waterschappen onderhouden de 18.000 kilometer aan dijken van Nederland. Zonder dijken komt bijna 60 procent van Nederland onder water te liggen. Ook beheren de waterschappen 225.000 kilometer aan watergangen, zoals beken, sloten en rivieren.

  Door te stemmen hebben de inwoners invloed op de keuzes die het bestuur van hun waterschap maakt. Daarin zitten ook belanghebbenden zoals boeren, bedrijven en beheerders van natuurterreinen. Vorige keer, in 2015, kwamen veel meer mensen stemmen dan de jaren ervoor, vermoedelijk omdat de verkiezingen voor het eerst samenvielen met die voor de Provinciale Staten.

  Duurzaamheid en mogelijke klimaatveranderingen spelen een steeds grotere rol. De waterschappen zijn bijvoorbeeld al bezig met CO2-beperkende maatregelen bij inkoop en aanbesteding.

  Lees meer...
 • Ook meeste kandidaten in Zuid Holland

  20-03-2019 | 10:07 uur

  Nergens in Nederland willen zo veel mensen in de Provinciale Staten komen als in Zuid-Holland. In de provincie staan woensdag 543 mensen op de kieslijsten. Limburg volgt met 515 kandidaat-Statenleden.

  Bij de vorige Statenverkiezingen, in 2015, had Noord-Brabant de meeste kandidaten. Dat waren er toen 482. Het zijn er nu iets meer, 491, maar toch is de provincie ingehaald. Flevoland heeft de minste kandidaten (279).

  Het aantal kandidaten in Zuid-Holland is met 13,6 procent gestegen. Vier jaar geleden wilden 478 mensen Statenlid van de provincie worden. Drenthe heeft naar verhouding de grootste toename (33,8 procent meer), gevolgd door Limburg (28,75 procent meer) en Overijssel (24 procent meer).

  In Limburg is de concurrentie voor een Statenzetel naar verhouding het grootst. Voor elke zetel zijn er 11 kandidaten. Overijssel sluit de rij met 7,3 kandidaten per zetel. Gemiddeld zijn er 8,8 kandidaten per zetel.

  Lees meer...
 • Meeste partijen in Zuid-Holland

  20-03-2019 | 10:06 uur

  In Zuid-Holland staan woensdag de meeste partijen op het stembiljet. Zeventien partijen doen een gooi naar een Statenzetel in de provincie. Dat zijn landelijke partijen als VVD, CDA, GroenLinks en PVV, religieuze partijen als NIDA en Jezus Leeft, en de Lokale Partijen Zuid-Holland.

  Vier jaar geleden deden zestien partijen mee in Zuid-Holland. DENK, Forum voor Democratie, NIDA en Code Oranje zijn nieuw, drie andere partijen zijn weggevallen.

  Achter Zuid-Holland delen vier provincies de tweede plaats. In Flevoland, Drenthe, Friesland en Noord-Brabant doen zestien partijen mee. Overijssel en Limburg sluiten de rij met dertien deelnemende partijen.

  Bij de vorige verkiezingen waren Gelderland en Groningen gedeeld eerste, met negentien deelnemende partijen. In Groningen doen nu veertien partijen mee, in Gelderland vijftien.

  Lees meer...
 • Stem in 'gewoon' lokaal, museum of station

  20-03-2019 | 10:05 uur

  Kiezers kunnen woensdag weer op verschillende bijzondere locaties hun stem uitbrengen. De meeste stembureaus openden om 07.30 uur hun deuren.

  Reizigers kunnen bijvoorbeeld terecht op stations, 69 in totaal. In Leiden kunnen kiezers hun stem uitbrengen in een museum, bij een 2000 jaar oude Egyptische tempel. In de gemeente Zuidplas is weer een drive-instembureau waar je met de auto doorheen kan. Die is op de gemeentewerf in Zevenhuizen. In het Overijsselse Marle kunnen stemmers weer terecht in het kleinste stembureau van het land: de huiskamer van Wim Westhoff. En er is een primeur: Kiezers kunnen woensdag voor het eerst hun stem uitbrengen in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, bemant tussen 10.00 en 12.00 uur persoonlijk het nieuwe stembureau.

  Het eerste stemlokaal opende om 00.00 uur, op station Castricum. Vanaf 05.15 uur konden vroege reizigers al terecht in Breda en Nijmegen en om 05.30 uur gingen ook de stembureaus op station Meppel en Zwijndrecht open. De meeste stationsstembureaus zijn geopend tussen 7.30 uur en 21.00 uur.

  Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden huisvest voor de zesde maal een stembureau, dit jaar zelfs een dubbel stemlokaal. Directeur Wim Weijland: ,,Toen we in 1979 onze entreezaal met de Egyptische tempel openden, was de afspraak met de Egyptische regering dat de tempel vrij van entreekosten te bezichtigen zou moeten zijn. De zaal is dus eigenlijk openbare ruimte. Met een stemlokaal benadruk je dat open karakter en worden stemmers, die misschien zelden of nooit in het museum komen, weer eens met die geweldige tempel geconfronteerd.''

  Ook zijn er meerdere stemlocaties speciaal geschikt gemaakt voor blinde en slechtziende kiezers. Verspreid over vier provincies en twaalf gemeenten kunnen zij terecht op 23 stembureaus met speciale hulpmiddelen. Die middelen zijn een mal met gaatjes die over het stembiljet gelegd kan worden en audio-ondersteuning.

  Lees meer...

Het lokale nieuws wordt gebracht door onze nieuwspartner: Albrandswaards Dagblad

Onze nieuwspartner

Het lokale nieuws uit Rhoon en Poortugaal wordt getoond in samenwerking met het Albrandswaards Dagblad.

Nieuwstip?
redactie@albrandswaardsdagblad.nl

Agendatip?
agenda@albrandswaardig.nl

Like ons!

Advertentie

[advertentie]
[advertentie]
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech