Welkom op Albrandswaardig.nl - Voorlezen van tekst is mogelijk. Selecteer de tekst en klik op de speaker.   Click to listen highlighted text! Welkom op Albrandswaardig.nl - Voorlezen van tekst is mogelijk. Selecteer de tekst en klik op de speaker. Powered By GSpeech
 • Poortugaal - Bomen
 • Albrandswaard - Schaap met lammetjes
 • Rhoon - Zonnewijzer
 • Albrandswaard - Narcissen
 • Albrandswaard - Lam

Albrandswaards Dagblad

Lees hier het lokale nieuws in samenwerking met het Albrandswaards Dagblad

 • Kreeg Cruijff geld uit eigen Foundation?

  13-11-2019 | 23:33 uur

  Carole Thate, general manager van de 'World of Johan Cruyff', heeft op Twitter verontwaardigd gereageerd op de tv-uitzending van De Wereld Draait Door. Daarin deed Auke Kok, auteur van Johan Cruijff De biografie die vrijdag verschijnt, uitspraken over onder meer de inkomsten die de legendarische nummer 14 uit zijn eigen stichting zou hebben verkregen. Elk jaar werd er volgens Kok een bedrag van één miljoen vanuit het Fonds naar Cruijff privé overgemaakt. 

  ''Hij genereerde het fonds. Overal waar hij kwam sprongen de portemonnees over. Het is wereldwijd een fantastisch initiatief, maar het mes sneed aan twee kanten'', aldus Kok tegen Matthijs van Nieuwkerk, die wel of niet gespeeld op zijn beurt zei ''helemaal niets van de cirkelredenering te begrijpen.'' 

  "Erg laag en vals om te beweren dat Johan jaarlijks 1 miljoen euro door de Foundation zou zijn betaald", laat Thate weten. "Altijd zorgvuldige scheiding tussen Johan's privé/commerciële activiteiten en fondsen bestemd voor de Foundation. Zoals steeds in verantwoording aan accountants en CBF gedeeld."

  Het CBF is de toezichthouder op erkende goede doelen.

  Johan Cruijff overleed op 24 maart in 2016 aan kanker.

  Lees meer...
 • Heerjansdam-veteranen ernstig mishandeld

  13-11-2019 | 20:40 uur

  Het bestuur van de voetbalvereniging Heerjansdam heeft vandaag bekendgemaakt dat twee spelers van het veteranenelftal zaterdag tijdens een wedstrijd door spelers van BZC Zuiderpark uit Rotterdam-Zuid zijn mishandeld. Toen een speler van Heerjansdam in de 75ste minuut op de grond lag na een duel, kwam een speler van BZC Zuiderpark van een afstand van minimaal 25 meter met grote snelheid aangerend en met een flying tackle en noppen vooruit trapte hij onze liggende speler vol op de zij en in diens ribbenkast. In het ongeloof, de verbijstering en het onvermijdelijke duw- en trekwerk dat daaruit ontstond, kreeg ook een andere Heerjansdam-speler een gewelddadige klap van de zijkant op zijn slaap. Beide spelers zijn met de ambulance naar het Maasstad Ziekenhuis vervoerd.

  Het eerste slachtoffer moest, na 112 gebeld te hebben, vervolgens 45 minuten op het koude veld wachten voordat de ambulance verscheen. Met name om dit slachtoffer maakten de Heerjansdamse clubleden, supporters en familie zich grote zorgen. De speler bleek ‘s avonds ‘slechts’ een gebroken en een gekneusde rib en geen verdere inwendige schade te hebben opgelopen. De andere speler had een snee van een paar centimeter bij de wenkbrauw en deze is dichtgeplakt. De beide slachtoffers aan Heerjansdamse kant maken het naar omstandigheden goed. Beide spelers hebben inmiddels, een dag later, aangifte gedaan bij de politie die een strafrechtzaak zal opstarten tegen de twee daders.

  Eenmaal gealarmeerd kwamen bestuursleden en betrokken vrijwilligers van Heerjansdam meteen in actie. Er is door Heerjansdam onmiddellijk een crisisteam geformeerd met twee bestuursleden, coördinator senioren, coördinator scheidsrechters en scheidsrechter van dienst. Er is in de commissiekamer na afloop meteen een conference call gehouden met het landelijk meldpunt incidenten en geweld bij de KNVB, die een tuchtrechtelijke procedure zal opstarten. Daar liet Heerjansdam het nog niet bij zitten. Het bestuur heeft ’s avonds contact gezocht met het bestuur van BZC/Zuiderpark. Door de bestuurlijke contactpersoon werd meteen positief gereageerd, een ingelaste bestuursvergadering over passende strafmaatregelen aangekondigd en excuses naar de club Heerjansdam aangeboden.

  Lees meer...
 • Lee Towers opent de Lee Towers

  13-11-2019 | 18:30 uur

  Zanger Lee Towers heeft de naar hem genoemde Lee Towers in Rotterdam officieel geopend. De twee torens aan het Marconiplein huisvestten voorheen ambtenaren en zijn getransformeerd naar 883 woningen.

  De Rotterdamse zanger gaf een optreden tijdens de opening, die hij samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb verrichtte. Ook mocht Towers zijn eigen Walk of Fame-ster in de vloer van een van de gebouwen onthullen.

  "Eerst dacht ik dat het een grap was", vertelt Towers. "Op een boksgala klampte de vastgoedontwikkelaar van het project, die ook Lee heet, me aan met het idee om de torens de Lee Towers te noemen." Volgens de 73-jarige Towers had het 'America First, The Netherlands Second'-filmpje van komiek Arjen Lubach ("u heeft de Trump Towers, wij hebben Lee Towers") daarna een aanjagend effect. "Wie maakt dit nou mee, dit kun je toch niet bedenken", aldus een trotse Leendert Huijzer, zoals Towers’ echte naam luidt.

  De gebouwen zijn 95 meter hoog, tellen 24 verdiepingen en stammen uit 1975. Volgens de woordvoerder Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam zijn de huurwoningen bedoeld voor starters en jonge werkenden. Op de bovenste twee verdiepingen zijn penthouses voor mensen met een hoger inkomen en op het dak van beide torens is een gezamenlijk terras voor de bewoners. Op de begane grond is een Italiaans restaurant en voor bewoners een filmzaal, sportschool en wasserette.

  Lees meer...
 • De rugzak en de bult

  13-11-2019 | 17:55 uur

  Echt blij was ik niet met de varkensleren schooltas die mijn moeder had gekocht, daags voor ik middelbaar onderwijs zou gaan volgen. Het was zo’n klassieke cognac-kleurige tas met een scheidingswand in het midden en twee opgestikte voorvakken. Stom, vond ik dat ding. Veel liever had ik een pukkel gehad, zo’n canvas groene legertas die je voor een paar gulden in de dumpwinkels van Loe Lap kon kopen. Dat was pas stoer. Vooral als je er dan ook nog legerkistjes bij aan je voeten droeg.
   
  Die pukkel is er nooit van gekomen en een paar jaar later werd het ineens hip om van een oud Perzisch tafelkleedje een tas te stikken. Daar pasten je schoolboeken nauwelijks in, maar het stond wel mooi bij je stinkende Afghaanse jas. Het geeft goed aan dat niet alleen voor kleding en kapsel, maar zelfs voor het type tas dat je mee naar school nam modes bestonden. Want ik herinner me ook nog de metalen mandjes die je met één handbeweging op de bagagedrager van je fiets of Mobylette kon klemmen en ergens rond 1974 liep iedereen ineens met wat toen een ‘KLM-koffertje’ werd genoemd.

  Laat ik alles wat we sindsdien nog hebben gehad overslaan en me richten op de mode die nu al enkele jaren heerst: het rugzakje. Tik bij Google het woord schooltas in en je krijgt louter internetwinkels met een enorm assortiment rugzakjes. Wat haat ik die krengen! Want een rugzak is geen gewoon bagagestuk, het is een verlenging van iemands lijf. Met een rugzak verandert elk normaal menselijk lichaam in een Quasimodo, de gebochelde van de Notre Dam.

  Het verschil met de echte Quasimodo’s is dat die doorgaans wel voorzichtig omspringen met hun vergroeiing. De rugzakdrager echter doet alsof die bochel niet bij hem of haar hoort, maar een autonome plek in het universum heeft. Hoe vaak ik al geen opdonder in de tram, trein of het vliegtuig van zo’n pestding heb gekregen. Ook bij de kassa in de supermarkt of in de rij voor de douane is het regelmatig raak. Omdat ik niet groot van stuk ben, heeft het bij mij soms ’t effect alsof ik een dreun voor mijn kop krijg.

  Een doodenkele keer verontschuldigt de drager zich, maar meestal hebben ze het niet eens in de gaten. Pas als ik die rugzak een oplawaai terug verkoop, kijkt iemand verbaasd om. Daar moet je trouwens nog bij uitkijken, want als er een laptop in zit, kun je je vuist aardig bezeren. Mijn hoop dat de mode weer snel zou overwaaien, is inmiddels vervlogen. Net als bij die belachelijke scheuren op de knie lijkt het wel een internationale epidemie.

  Najaar 2018 verscheen de schrijfster Paulien Cornelisse wekelijk op TV met haar reisprogramma ‘Tokidoki’; een serie over de Japanse samenleving. Ik ben niet echt een fan van mevrouw Cornelisse. Ik vind haar een beetje een zeurpiet, ze heeft ook een wat zeurderige stem en ze is ook niet echt een feest om naar te kijken: ze hult zich meestal in kleren waar de kringloopwinkel beleefd voor heeft bedankt. Maar gefascineerd als ik ben door Japan - ik ben er drie keer geweest - keek ik echt elke week uit naar de nieuwe aflevering van ‘Tokidoki’.

  En de opmerkelijkste ontdekking die ik dankzij de Japans sprekende Paulien Cornelisse deed, is dat Japanners hun rugzakje in de metro of op andere plekken met veel mensen niet op de rug, maar op de buik dragen. Ik was zó verbijsterd toen ik dit zag, dat ik de uitzending na afloop nog even heb teruggespoeld om het fragment nog een keer te zien. Zo simpel kan het dus zijn. In plaats van als een autistische dromedaris je weg te vervolgen en je omgeving te negeren, haal je op bepaalde momenten die bult van je rug en zorg je dat niemand last van je heeft. Een kwestie van beschaving. 

  Niet dat alle Japanners nu zulke lieverdjes zijn. Een groot deel van onze bevolking heeft dat eertijds in Indië aan den lijve mogen ondervinden. En zelf heb ik kunnen ervaren dat Japanners ons westerlingen als barbaren beschouwen en niet de geringste gene voelen om buitenlanders (gaijin) de toegang tot een restaurant of badhuis te weigeren. Maar als we naar zaken als wellevendheid en omgangsvormen kijken, kunnen we nog heel wat van Japanners leren.

  Nu wil het toeval dat Paulien Cornelisse momenteel weer In Japan vertoeft; ik hoop voor een nieuwe reeks ‘Tokidoki’. En in de Volkskrant schreef ze onlangs over Randosero, oftewel de rugzakken die kinderen in Japan mee naar school nemen. Het Japanse woord Randosero komt van het Nederlandse woord ransel, de vierkante rugzak die vroeger tot de uitrusting van soldaten behoorde. 

  Ineens hoor ik mijn moeder weer ‘Turf in je ransel, turf in je ransel’ zingen en ik vrees dat ik dit deuntje de komende dagen niet meer uit mijn hoofd krijg. Wij hebben trouwens het begrip ransel weer geleend van het Duitse ‘Ränzel’, maar waar het natuurlijk om gaat, is dat Nederlandse handelaren in de 17de eeuw kennelijk de rugzak in Japan hebben geïntroduceerd en dat ze er aldaar vier eeuwen later een stuk socialer mee omgaan dan wij hier. 

  Lees meer...
 • Gratis met het openbaar vervoer van RET

  13-11-2019 | 17:26 uur

  Inwoners van Albrandswaard van zestig jaar of ouder met een laag inkomen, mogen vanaf 1 januari 2020 gratis reizen met RET. Wethouder Mieke van Ginkel is blij dat het vrij reizen voor deze groep inwoners mogelijk wordt. ,,Ik denk dat mobiliteit helpt bij het vergroten van het netwerk van mensen en dus het bestrijden van eenzaamheid”, aldus wethouder Van Ginkel. ,,Het zal het eenzaamheidsvraagstuk niet oplossen, maar kan er wel aan bijdragen, daar ben ik van overtuigd.”

  Voorwaarden
  Inwoners die op 1 januari 2020 zestig jaar of ouder zijn en een inkomen hebben dat niet hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm, mogen vanaf november 2019 een aanvraag indienen.
  Wie na 1 januari 2020 zestig jaar wordt, kan vanaf twee maanden voor het bereiken van de zestigjarige leeftijd een aanvraag indienen.

  Belangrijk bij het indienen van de aanvraag, is dat men voor die tijd in het bezit is van een persoonlijke OV-chipkaart. Deze is te regelen via www.ov-chipkaart.nl. De persoonlijke ov-chipkaart is nodig om het vrij reizen abonnement op de kaart te kunnen zetten.

  Servicepunt
  Als de aanvraag wordt goedgekeurd dan volgt er een ophaalbericht waarmee naar het RET Servicepunt kan worden gegaan. Het vrij reizen abonnement wordt dan geladen op de persoonlijke OV-chipkaart.
   
  Let op: het laden van het product kan alleen bij het servicepunt van RET en dus niet bij automaten die bijvoorbeeld in supermarkten staan. Vergeet niet om de ophaalbrief van de gemeente en de persoonlijke OV-chipkaart mee te nemen.
  De reiskosten naar het servicepunt en de eventuele aanschafkosten van de OV-chipkaart moeten zelf worden betaald.

  Hoe werkt het?
  Het vrij reizen abonnement is een reisproduct dat op een persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen. Gratis reizen mag van maandag tot en met vrijdag vanaf 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de gehele dag.

  Het gratis reizen geldt in de regio Rotterdam met de bus, tram en metro van RET. Voor de BOB-bus, Fast Ferry, trein, Randstad rail of een andere vervoersaanbieder dan RET moet een vervoersbewijs worden gekocht.

  Vragen
  Meer informatie is te vinden op www.albrandswaard.nl/gratisreizen.
  Wie vragen heeft, kan deze stellen bij het klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, telefoonnummer: 010-5061111.

  Lees meer...
 • Minder zwerfvuil, schoner milieu

  13-11-2019 | 17:24 uur

  Minder zwerfvuil zorgt voor een fijnere leefomgeving en een schoner milieu. Om dit voor elkaar te krijgen, neemt de gemeente maatregelen. Een daarvan is het verwijderen en deels opnieuw plaatsen van afvalbakken in de openbare ruimte. 

  In Rhoon en Portland zijn de afgelopen tijd al prullenbakken verwijderd en prullenbakken op andere – strategische – plekken neergezet. Ook zijn prullenbakken op bepaalde plaatsen vervangen door een grotere. De afvalbakken in Poortugaal en de laatste paar in Rhoon en Portland zijn in de week van 18 november aan de beurt. 

  Meer weten? Kijk dan op www.albrandswaard.nl/

  Lees meer...
 • Overvaller schrikt van gil klant Blijdorp

  13-11-2019 | 17:01 uur

  Een overvaller is dinsdagmiddag zó enorm geschrokken van de gil van een klant, waardoor hij uit schrik zonder buit is gevlucht. 

  De klant zag de overvaller met een vuurwapen in een kledingwinkel in de buurt van de Stadhoudersweg. De verdachte is gevlucht in de buurt van de Bergweg.


  Lees meer...
 • Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

  13-11-2019 | 16:56 uur

  In de haven van Rotterdam is afgelopen zaterdag niet alleen een partij van 300 kilo cocaïne, maar ook eentje van 660 kilo onderschept. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt woensdag berichtgeving hierover door De Telegraaf.

  De coke zat in pakketten die verstopt waren in koffiebalen. De vangst maakt onderdeel uit van een lopend onderzoek en werd om die reden niet eerder naar buiten gebracht. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

  Bij de onderschepping afgelopen zaterdag van de partij van 300 kilo werden drie mensen van 22 tot 28 jaar aangehouden. De vangst kon gedaan worden door een tip.

  De Telegraaf meldt dat dit jaar al 23.000 kilo cocaïne is onderschept in de haven. Dit cijfer is niet afkomstig van het OM, maar een woordvoerder zegt het cijfer wel te herkennen. Nog nooit eerder werd in de haven zoveel coke in beslag genomen.

  Lees meer...
 • Songfestival telt volgend jaar 41 deelnemers

  13-11-2019 | 16:30 uur

  Het volgende Eurovisiesongfestival, dat in mei wordt gehouden in Rotterdam, telt net als vorig jaar 41 deelnemende landen. Bulgarije en Oekraïne keren na een jaar afwezigheid terug en Hongarije en Montenegro hebben zich teruggetrokken, zo heeft de European Broadcasting Union (EBU) woensdag bekendgemaakt.

  Van de 41 deelnemers zullen 35 landen meedoen aan de halve finales op 12 en 14 mei. Nederland staat vanwege de winst van Duncan Laurence al in de finale samen met de 'big five' - Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

  Songfestivalbaas Jon Ola Sand, die er volgend jaar voor de laatste keer bij is, kijkt alweer uit naar de volgende editie. "We kunnen niet wachten tot de deelnemers zich openstellen in Rotterdam", zegt hij met een knipoog naar het thema Open Up. "We zijn blij dat zo veel omroepen weer hun beste muzikale talenten naar voren schuiven voor het 65e Eurovisiesongfestival. Het team van NPO, NOS en AVROTROS heeft drie fantastische state-of-the-art-shows gepland en het enthousiasme rond het evenement in Nederland is ongelooflijk groot."

  Vorige week werd al duidelijk dat Montenegro in ieder geval een jaartje overslaat. Het land trok zich eerder ook al terug in 2010 en 2011. Hongarije is er voor het eerst sinds 2010 niet bij. Vorig jaar drong het land voor de eerste keer sinds hun terugkeer in 2011 niet door tot de finale.

  De loting voor de halve finales vindt op 28 januari plaats in Rotterdam. Dan is ook de officiële overdrachtsceremonie van Israël, waar het songfestival dit jaar plaatshad, naar Nederland. De tickets voor de repetities en shows gaan binnen enkele weken in de verkoop.

  Lees meer...
 • Woningen Rotterdam ontruimd wegens brand

  13-11-2019 | 15:22 uur

  In een woningencomplex aan de Rösener Manzstraat in Rotterdam-West woedt een grote brand, meldt de veiligheidsregio. De bovenste verdieping is ontruimd, wat neerkomt op in totaal acht woningen.

  De brand is in een spouwmuur en op het dak in een van de acht woningen. Een zogenoemd Cobra-team is ter plekke. Deze eenheid heeft speciale apparatuur waarmee in muren geblust kan worden.

  De bewoners van de woningen worden opgevangen in een nabijgelegen thuiszorgorganisatie. Het gaat volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond om "een handjevol mensen". Er is niemand gewond geraakt.

  Lees meer...

Het lokale nieuws wordt gebracht door onze nieuwspartner: Albrandswaards Dagblad

Onze nieuwspartner

Het lokale nieuws uit Rhoon en Poortugaal wordt getoond in samenwerking met het Albrandswaards Dagblad.

Nieuwstip?
redactie@albrandswaardsdagblad.nl

Agendatip?
agenda@albrandswaardig.nl

Like ons!

Advertentie

[advertentie]
[advertentie]
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech