Welkom op Albrandswaardig.nl - Voorlezen van tekst is mogelijk. Selecteer de tekst en klik op de speaker.   Click to listen highlighted text! Welkom op Albrandswaardig.nl - Voorlezen van tekst is mogelijk. Selecteer de tekst en klik op de speaker. Powered By GSpeech
 • Albrandswaard - Lam
 • Albrandswaard - Schaap met lammetjes
 • Poortugaal - Bomen
 • Albrandswaard - Narcissen
 • Rhoon - Zonnewijzer

Heb jij in je bedrijf, (sport)kantine, winkel of een andere publieke plaats een beeldscherm hangen?

Dat is mooi! Wij zouden het erg waarderen als je hier een afbeelding mee zou kunnen laten draaien van ons. Wij willen graag zo veel mogelijk inwoners enthousiasmeren deel te nemen aan activiteiten en anderen te ontmoeten. Hiermee proberen wij een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Uiteraard kunnen wij een bericht plaatsen op facebook met foto en dankwoord.

Natuurlijk mag je ook middels een RSS Feed de 10 aankomende items weergeven. Gebruik dan onze gratis RSS Feed!

 

Lees hier het lokale nieuws in samenwerking met het Albrandswaards Dagblad

 • 322.000 banen minder door corona

  14-08-2020 | 01:18 uur

  De negatieve gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt worden pijnlijk zichtbaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat in het tweede kwartaal van het jaar 322.000 banen zijn verdwenen. "Een ongekende afname", concludeert het statistiekbureau, dat ook melding maakt van een fors opgelopen werkloosheid.

  Volgens het CBS is duidelijk sprake van een omslag. Tot en met het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal banen nog gestaag toe en hadden steeds meer mensen een baan. In een tijdsbestek van drie maanden steeg het aantal werklozen daarna met ruim een kwart tot 349.000.

  Het dieptepunt na de vorige economische crisis werd bereikt in het eerste kwartaal van 2014. Sindsdien nam het aantal banen met 1,1 miljoen toe tot recordhoogte en daalde het aantal werklozen van bijna 700.000 tot 277.000 in het eerste kwartaal dit jaar.

  Vooral in de uitzendbranche vielen de afgelopen maanden harde klappen. Hier was sprake van een daling van het aantal banen met 130.000, oftewel 17 procent. Volgens het CBS is een dergelijke daling nog niet eerder voorgekomen. Ook in de handel, horeca, vervoer en zakelijke dienstverlening was het raak.

  Van het eerste op het tweede kwartaal daalde het aantal flexwerknemers met 119.000. De daling betrof grotendeels mensen die minder dan een half jaar in dienst waren. Tussen ouderen en jongere werknemers was nauwelijks verschil.

  Het CBS benadrukt dat de impact van de crisis op de werkgelegenheid mogelijk nog groter is. Dit omdat in veel gevallen mensen het moesten doen met minder uren. Volgens het CBS werden in het tweede kwartaal bij benadering dik 6 procent minder uren gemaakt.

  Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 26.000 vacatures minder dan een kwartaal eerder. In een half jaar tijd is het aantal openstaande vacatures met 30 procent afgenomen.

  Door de afname van het aantal openstaande vacatures en het oplopend aantal werklozen is de spanning op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal afgenomen tot 57 vacatures per 100 werklozen. Een kwartaal eerder waren dat er nog 81.

  Lees meer...
 • 50Plus valt over 'lullige declaraties' Henk Krol

  14-08-2020 | 00:07 uur

  Een partij stroopwafels ter waarde van 43 euro. Een advocatenrekening van 758 euro. Kilometerdeclaraties voor privétripjes. En relatiegeschenken ter waarde van 113,80 euro: voormalig fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol kreeg afgelopen maart, vlak voor zijn vertrek bij die partij, een merkwaardige lijst met declaraties van het partijbestuur gepresenteerd, schrijft NRC.

  Die maand gingen bij partijsecretaris Robert Gielisse alarmbellen af. Om een declaratie van niets: reiskosten van 129,66 euro, waaronder een privérit van 46,77 euro. Krol had dat bedrag ingediend als een schenking aan de partij.

  Krol werd om opheldering gevraagd. Zijn antwoord vond het bestuur verontrustend: zo declareerde hij al jaren. Met, volgens hem, instemming van het partijbestuur in 2013. Het partijbestuur besloot de zaak verder uit te zoeken, en schreef er in maart een interne notitie over: Onkostenvergoedingen, declaraties en afdrachten fractievoorzitter, in het bezit van NRC. Volgens dat stuk was Krols verklaring voor zijn declaratiegedrag dat het een manier was om zijn fractievoorzittersvergoeding te verhogen.

  Lees meer...
 • Geen directe vluchten tussen Nederland en Marokko

  13-08-2020 | 22:43 uur

  Er zijn momenteel geen directe vluchten mogelijk tussen Nederland en Marokko. Een verdrag tussen de twee landen dat zulke vluchten mogelijk maakt verliep dinsdag, onderhandelingen over verlenging lopen nog, laat Buitenlandse Zaken weten.

  Dergelijke verdragen zijn standaard met landen waar directe vluchten naartoe gaan of vandaan komen, benadrukt Buitenlandse Zaken. Het verlopen van het verdrag heeft niet direct te maken met het inreisverbod dat het Nederlandse kabinet dinsdag aankondigde voor reizigers uit Marokko, aldus een woordvoerder.

  Lees meer...
 • Eén actieve besmetting op Terschelling

  13-08-2020 | 22:42 uur

  De coronatests in de buurt van camping Appelhof op Terschelling hebben één nieuwe besmetting aan het licht gebracht. Bij negen mensen is de uitslag nog niet bekend, 133 andere mensen hebben geen corona.

  Daarmee stijgt het totaal aantal besmettingen naar negen. Dat heeft de Friese GGD donderdag bekendgemaakt na de eerste dag op een testlocatie. Vrijdag kunnen meer mensen zich laten testen bij de kerk in het dorp Midsland. Op de eerste testdag wilden zo veel mensen zich laten testen, dat de locatie langer openbleef. Ongeveer zestig mensen die tegen het einde werden getest, horen vrijdag de uitslag.

  Acht tot tien jongeren die geen corona bleken te hebben, zijn met een watertaxi naar het vasteland teruggebracht.

  De testlocatie in een kerk in het dorp Midsland gaat vrijdagochtend om 9.30 uur weer open. Tot 11.30 kunnen jongeren van camping Appelhof, eilanders en andere toeristen met klachten zich er laten testen, net als medewerkers van de camping en de nabijgelegen supermarkt, die veel contact hebben gehad met jongeren. Ze hoeven daar geen afspraak voor te maken. Daarna gaan de monsters met de veerboot naar het vasteland. In de loop van vrijdag horen deze mensen de uitslag.

  Twee jongeren uit de regio Kennemerland (Haarlem en omstreken) bleken na een vakantie op Appelhof het coronavirus te hebben opgelopen. Op woensdag werden ook vier van hun tentgenoten positief getest, net als twee andere campinggasten. Het is niet bekend waar zij vandaan komen. Het is ook niet bekend of de jongeren op de camping besmet zijn geraakt, of al ziek waren en anderen misschien hebben aangestoken. Alle jongeren die in de afgelopen periode op Appelhof zijn geweest hebben een bericht gekregen dat ze zich moeten laten testen als ze milde klachten hebben.

  Appelhofgangers die het coronavirus onder de leden hebben, worden apart "op verantwoorde wijze" naar het vasteland vervoerd. Hoe dat precies gaat, zegt de GGD niet. Wie geen klachten heeft, hoeft zich volgens de GGD niet te laten testen en kan de vakantie voortzetten.

  Appelhof is een van de populairste jongerencampings van Nederland. Het terrein gaat voor de laatste weken van het zomerseizoen dicht. Nieuwe gasten worden niet meer toegelaten en het aantal gasten dat er nu is wordt volgens de gemeente "stapsgewijs afgebouwd".

  Lees meer...
 • Zuidlandse Chantal Blaak naar EK

  13-08-2020 | 22:15 uur

  Wielrenster Chantaal Blaak uit Zuidland maakt deel uit van de Nederlandse selectie voor het EK Wielrennen later deze maand.

  In het Franse Plouy zal de nationaal kampioene een team vormen met onder andere Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Marianne Vos.

  Het EK is van 24 tot en met 28 augustus aanstaande.

  Lees meer...
 • Hitte en coronapandemie leiden tot problemen

  13-08-2020 | 21:57 uur

  De combinatie van de hete zomer en de coronapandemie leidt tot meer problemen dan gedacht. Dat concluderen wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam die samen met het RIVM en het Global Health Heat Information Network (GHHIN) onderzoek hiernaar deden.

  Verschillende maatregelen in de nationale hitteplannen zijn volgens de onderzoekers op sommige punten tegenstrijdig met coronamaatregelen en adviezen van de overheid om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het wordt bijvoorbeeld aangeraden om verkoeling te zoeken aan het water of op het strand. Dit staat recht tegenover het advies om drukke openbare plaatsen te vermijden.

  Ook wordt ook geadviseerd om tijdens hitte extra te letten op de zwakkeren in de samenleving en om vaker bij deze mensen langs te gaan. Juiste deze groep is kwetsbaar voor het virus. De onderzoekers adviseren daarom om de nationale hitteplannen te herzien om tegenstrijdigheden te voorkomen. In samenwerking met het RIVM is dat voor Nederland al gebeurd.

  Verder moet medisch personeel dat werkt met coronapatiënten beschermende kleding dragen. De triage wordt vaak buiten het ziekenhuis gedaan in speciale tenten. De combinatie van hitte en beschermende kleding, zoals schorten, gezichtsmaskers en handschoenen, zorgt ervoor dat het lichaam moeite heeft om hitte af te voeren, wat kan leiden tot hittestress en oververhitting. Hierdoor zullen het uithoudingsvermogen en de prestatie van het personeel afnemen en de zorg minder optimaal worden.

  De onderzoekers raden aan om te gaan werken met speciale 'pre-cool protocollen' om voor het begin van de dienst de lichaamstemperatuur naar beneden te brengen door bijvoorbeeld koud water te drinken of slurry-ijs te nuttigen. Ook moeten de zorgmedewerkers tijdens hun dienst regelmatig koude dranken drinken en uitrusten op koele plekken.

  Ook kan koorts, het voornaamste symptoom van Covid-19, niet goed worden gemeten door de hitte, waardoor mensen verkeerd gediagnosticeerd kunnen worden. Om dit te voorkomen bevelen de onderzoekers aan om voor een koortsmeting dertig minuten rust te nemen op een koele locatie om de effecten van oververhitting tegen te gaan.

  Lees meer...
 • Ikazia: vertaalapparaat in Moeder en Kind Centrum

  13-08-2020 | 21:26 uur

  Begin juli startte het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis met het gebruik van een vertaalapparaat, beter bekend als ‘Travis Translator’. Dit apparaatje is niet groter dan een computermuis maar wel in staat om korte zinnen te vertalen naar meer dan honderd talen.

  Taal is steeds vaker een barrière tussen zorgverleners en patiënten in het Ikazia Ziekenhuis. In het Moeder en Kind Centrum (MKC) maken ze wekelijks mee dat het niet spreken van elkaars taal problemen oplevert. Door het vertaalapparaat te gebruiken, kan een verloskundige of arts in elke gewenste taal een vraag aan de patiënt stellen. Binnen een paar seconden nadat bijvoorbeeld de vraag: hoe gaat het met u? is ingesproken, reproduceert het apparaatje dezelfde vraag in vrijwel elke gewenste taal.

  Physician assistant Britt Boender: “Voor de veiligheid van de patiënt moeten we de belangrijkste gegevens kennen zoals medicijngebruik en eventuele allergieën. We hebben daar vaste protocollen voor om risico's te kennen. Het is prettig voor de patiënt dat we nu in hun moedertaal vragen kunnen stellen zonder dat we daar een tolk of Google Translate voor moeten inschakelen. Een ander groot voordeel is dat patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, nu alleen hoeven te praten en luisteren.  

  Verloskundige Roya Bidar: “We zijn een maand geleden gestart met het gebruik van het apparaat, maar ik ben nu al enthousiast. Travis Translator is gebruiksvriendelijk, tijdbesparend en het werkt beter dan Google Translate. Inmiddels hebben we al vijf apparaten in het MKC en worden deze zowel op de poli als de andere afdelingen gebruikt.’’

  Lees meer...
 • Dertigste nertsenbedrijf besmet met corona

  13-08-2020 | 20:35 uur

  ij een nertsenbedrijf in Ven-Zelderheide, in de Limburgse gemeente Gennep, is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een bedrijf van ongeveer 1800 moederdieren. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

  De infectie kwam naar voren uit het zogenoemde 'early warning'-systeem, wat inhoudt dat nertsenbedrijven verplicht zijn wekelijks kadavers van natuurlijk gestorven dieren op te sturen voor onderzoek.

  In totaal zijn in Nederland nu dertig nertsenbedrijven besmet verklaard. Bij twee fokkerijen zijn verdenkingen van infecties, meldt het ministerie. Vrijdag wordt daar de 'definitieve uitslag' van verwacht. Op 29 bedrijven waar eerder besmettingen waren vastgesteld, zijn de dieren inmiddels geruimd.

  Lees meer...
 • Brand in achtertuin in Spijkenisse

  13-08-2020 | 20:24 uur

  Donderdagmiddag is er eind van de middag brand ontstaan in een achtertuin van een woning aan de Peperdonk in Spijkenisse.

  De brand was ontstaan in een berg rommel. De brandweer heeft de brand geblust en voorkomen dat de brand oversloeg naar de woning.

  Hoe de brand is ontstaan is niet duidelijk.

  Lees meer...
 • Oppositie wil dinsdag debat over zorgsalarissen

  13-08-2020 | 19:41 uur

  Oppositiepartijen GroenLinks, PVV, PvdA en SP willen aanstaande dinsdag opnieuw debatteren over de door hen gewenste salarisverhoging voor werknemers in de zorg. Of de Kamer na het debat van woensdag opnieuw terugkomt van het reces is de vraag: als de hele oppositie het verzoek steunt, moet nog ten minste één coalitiepartij hetzelfde doen.

  De gemoederen in het Kamerdebat liepen woensdag hoog op, nadat PVV-voorman Geert Wilders een hoofdelijke stemming had aangevraagd over zijn voorstel voor hogere salarissen in de zorg. Er waren meer leden van de oppositie dan de coalitie in de Kamer aanwezig, waardoor de motie het zou hebben gehaald. Bij eerdere stemmingen over een vergelijkbaar voorstel, waarbij alle 150 Kamerleden aanwezig waren eindigde de stemming in een gelijke uitslag, waardoor het niet werd aangenomen.

  Kamerleden van de coalitie verlieten het gebouw, waardoor er niet genoeg parlementariërs over bleven om de stemming door te laten gaan. De oppositie was woedend over de gang van zaken.

  De coalitiepartijen wezen op een eerder gemaakte afspraak over hoofdelijke stemmingen in coronatijd. Omdat vanwege de coronacrisis veel Kamerleden vanuit huis werken, had de stemming eerder moeten worden aangevraagd, zeiden zij.

  Volgens GL-voorman Jesse Klaver was het "weglopen van de regeringspartijen een klap in het gezicht van de zorghelden die ons door deze coronacrisis leiden. Die salarisverhoging moet er komen."

  Lees meer...

Het lokale nieuws wordt gebracht door onze nieuwspartner: Albrandswaards Dagblad

Like ons!

Het nieuws uit Rhoon en Poortugaal is in samenwerking met het Albrandswaards Dagblad.

Advertentie

[advertentie]
[advertentie]
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech